Професори наше школе марљиво и континуирано раде са талентованим ученицима и зато су резултати веома запажени у области свих секција: школско позориште, литерарна, рецитаторска, ликовна, секција школског хора, програмера, секција биолога и свих спотских секција. Ученици и професори наше школе учествују на већини такмичења које организује Министарство просвете и спорта.

Наводимо наше најбоље резултате:

Када се саберу упеси позоришне секције наше гимназије, може се констатовати да је два пута била победник фестивала у Крагујевцу, 2000. године са представом Ј. С. Поповића “Женидба и удадба”, 2003. године такође прво место са представом “Путујуће позориште Шопаловић”и 2005. године са представом “Светислав и Милева” А. Николића, у режији директора школе Вукашина Лазовића. На Школском позорју средњих школа Војводине 2005. године у Новом Саду, наши глумци су освојили прво место с представом “Светислав и Милева”. Ту су, наравно и успешно изведене представе “Просидба”, “Сироти мали хрчки”, “Ожалошћена породица” и “Мрешћене шарана” Н. Поповића.

Рецитаторска и драмска секција освојиле су прво место на такмичењу из Реторике (ученица Соња Младенов). Ученици наше гимназије троструки су победници на такмичењу из беседништва, а ученица Соња Младенов и Бранко Лукач данас су глумци. Бивши ученици ове школе су победници у професионалној категорији беседника на фестивалу у Сремској Митровици “Sirmium luyx verbi”.

Из српског језика и књижевности прво место на општинском такмичењу за језик и говорну културу освојила је ученица Тамара Калапаћ. Другу награду на литерарном конкурсу Покрајинског друштва за борбу против наркоманије и осталих болести зависности, ученица Милица Боснић, треће место на конкурсу за међународну сарадњу школа, ученица Дуња Аџић, специјалну награду на републичком такмичењу талената у Кладову освојила је ученица Тихана Јањић, а четврто место на републичком такмичењу Душан Мамула. На школском литерарном конкурсу награђени су радови следећих ученика: Милоша Станића, Сање Каран, Милоша Сремчева и Федора Радулашког. На међуопштинском такмичењу из немачког језика учестовале су: Јасмина Петровић и Бојана Бајчетић, а у специјалној категорији Дражена Павловић која је освојила друго место и пласирала се за републичко такмичење. За окружно такмичење из математике пласирала се ученица Бојана Драгутиновић.

На такмичењу из аранжирања цвећа наши ученици су освојили друго и треће масто. На градском такмичењу Црвеног крста наши ученици су освојили друго место, а на међуопштинском такмичењу из биологије два честврта места. Друго место на градском и опшинском такмичењу у пливању је освојио ученик Милош Милановић, а прво место на општинском и међуокружном такмичењу у одбојци освојили су ученици: Станивуковић, Чучковић, Филипаш, Вемић, Ћулибрк, Пантић, Недић, Каприш и Јанузовић.

У марту месецу школске 2004./2005. у Пожаревцу, под покровитељством Републичког министарства просвете и спорта наши ученици су освојили друго место на републичком такимичењу у одбојци и постали вицешампиони републике. То су ученици: Немања Чучковић, Марко Подрашчанин, Никола Ћулибрк, Дарко Филипаш, Небојша Јанузовић, Владимир Каприш, Дарко Мандић, Стојан Недић, Немања Обрадовић и Јован Стојановић.

У Београду, 2006. немачка компанија Сименс је организовала интернационално такмичење из области рачунарских видео презентација. Екипа наше школе у саставу: Алексић Урош, Вулевић Ненад, Парошки Марко, Шаиновић Данило и Муњин Огњен су освојили друго место на националном делу овог такмичења.

На регионалној смотри научноистраживачких радов талената из биологије Тамара Калапаћ је освојила прво место, а друго место на 47. републичкој такмичарској смотри радова и уметничког стваралаштва.
На опшинском првенству у малом фудбалу наши спортисти су освојили треће место на том турниру. То су ученици: Бојан Будимир, Дејан Курилић, Бојан Милановић, Чедомир Томчић, Миљан Ђуркић, Марко Гојков, Дејан Поњевић, Слободан Вуковљак, Срђан Ћојановић, Владимир Чоловић, Стефан Зоговић и Стефан Бркљача.

Године 2002. на првенству СР Југославије наша ученица Јована Буквић освојила је прво место и постала првак у дисциплини препонско јахање. Исто године је учестовала на Балканском коњичком шампионату у Солуну и освојила треће место, а у децембру месецу је проглашена за најбољег јахача у својој категорији. У 2003. години је победила на утакмици балканског коњичког шампионата у Истамбулу, као и 2004. у Бугарској. Добитник је четрдесет шест медаља, двадесет пет пехара и три плакете.

Пружањем подршке успешним ученицима, али и изузетном помоћи ученицима који показују слабије резултате из појединих предмета, професори и педагошко-психолошка служба развијају хуман однос према ученицима и поштовање њихове личности.

Даровити ученици Гимназије “Лаза Костић” врло су успешни истраживачи “Петнице” из области историје (Никола Крстуловић), из психологије (Ступар Владимир), из биологије (Тамара Калапаћ). Такође је, у мају месецу 2006. фодине ученик Милан Сремчев освојио прво место на Републичком такмичењу из фолозофије на тему:"Европа као идеја и као пракса".

Ови досадашњи успеси Гимназије “Лаза Костић” гаранција су за будућност. Бољи резултати биће остварени квалитетнијим наставним програмима, већим бројем едукација и професора и ученика, квалитетнијом опремљеношћу наставним средствима. Када будемо модернизовали наставу, ученици и професори ће имати више воље за рад и постизати још боље резултате у области знања.

ПОНОСНИ СМО НА:

- то што школа пружа добру основу за студије свих наука са гарантованим уписом на жељене факултете,
- на коректан однос према ученицима и њиховим родитељима,
- на своје образовно-васпитно деловање у циљу развијања свестране личност,
- на професионалну компетентност у спровођењу свих видова наставе,
- на развијање такмичарског и другарског односа међу ученицима
- континуирану сарадњу са свим важнијим образовним институцијама (међу којима је и сарања студената ПМФ-а који долазе код нас да стажирају),
- што су наши професори укључени у образовну реформу,
- на врхунске научно-истраживачке и спортске резултате које постижу наши ученици.