Како смо већ најавили, у позоришној сали наше гимназије 15. децембра је одржан наставак Међународног форума „Alma mater – педагошки“, започетог у Руском дому у Београду, а у оранизацији Универзитета за отворено професионално образовање (Н. Новгород, Русија) и Института филологије и журналистике (Државни универзитет „Лобачевског“, Н. Новгород, Русија), уз подршку Министарства просвете РФ. У раду Форума учествовале су Руска Федерација, Италија, Бугарска, Србија и неке од земаља СНД.

Поздравним речима Форум су отворили Ала Ларина, извршни директор Фонда подршке хуманитарних и просветних иницијатива (Москва, Русија), директор Гимназије „Лаза Костић“ и Ирина Абрамова, доцент на Институту филологије и журналистике и директор Српског центра при Универзитету „Лобачевског“.

Рад Форума одвијао се у две секције: „Искуства и традиције у настави руског језика и настави на руском језику“ и „Музеј као образовни ресурс“ и био је доступан за укључење путем "Zoom“ апликације за учеснике и слушаоце из иностранства.

Осим гостију из Русије, у рад Форума активно се укључио директор наше гимназије Вукашин Лазовић. Говорио је о Музеју Ковиља који је у својој породичној кући отворио професор Петар Виђикант и посебно се осврнуо на део музеја који се односи на живот и стваралаштво Лазе Костића. Милена Алексић, професор руског језика, наступила је са рефератом о културолошком аспекту у настави руског језика на искуству међународне сарадње наше школе.

Сви ученици наше гимназије који уче руски језик били су присутни на некој од секција Форума, а са њима су у публици били и ученици Гимназије „Исидора Секулић“ са професорком Сањом Пушић, као и неколико ученика шабачке гимназије са својом професорком Татјаном Маринковић. Сви они су са великом пажњом пратили излагање учесника. Гости-организатори Форума били су одушевљени чињеницом да се на једном месту нашло толико много младих људи који су слушали са таквом пажњом и поштовањем према сваком излагачу. Поносни смо на наше ученике и, преносећи им захвалност организатора, упућујемо им и своју захвалност.

Галерију готографија са Форума можете прегледати ОВДЕ.

Погледајте и репортажу о овом догађају, коју је снимила екипа Новосадске ТВ: