У сарадњи са Заводом за културу војвођанских Русина из Новог Сада наша школа је учествовала у пројекту «Приче изванредних свакодневних ствари» уз подршку Градске управе за културу града Новог Сада. Ово је била прилика и да се Тамара Ковачевић, ученица 4-1 одељења наше школе, која је учествовала у пројекту,  упозна са другим средњошколцима из Гимназије «Јован Јовановић Змај»,  Ковач Михајлом и Надрљански Саром.

У оквиру пројекта у посетили смо историјско-етнолошку збирку  «Руска одлога» у Ђурђеву која садржи предмете из културног наслеђа војвођанских Русина, а смештена је у просторијама ђурђевачке парохије. Том приликом смо сазнали занимљиве податке о материјалном и нематеријалном културном наслеђу Русина од музејског саветника, историчара  Музеја Војводине, Љубице Отић, која је формирала ову збирку као и од Мирослава Чакана. Видели смо раскошну народну ношњу, разне старе фотографије, црквенословенске штампане и рукописне књиге, икону на стаклу, девојачки сандук за смештај девојачког мираза,   грнчарске предмете: чиније,  лончиће, постељину, везене и ткане стољњаке, пешкире, мараме и друго. Некада се  готово у сваком русинском домаћинству налазила преслица за прављење нити од конопље. Од њих се ткало платно  од кога су се шиле хаљине, блузе, правиле мараме, столњаци.


 

По старом обичају млада је мираз сакупљала у девојачки дрвени сандук који је био осликан разнобојним цвећем.

Бака Магда Нађ из Ђурђева, још увек, са великим жаром и ентузијазмом, шије и украшава фићуле- посебне капе које су носиле младе удате жене. Објаснила нам је од чега се састоји народна ношња Русина као и правила код облачења.


У Музеју Војводине дочекала нас је виши кустос, етнолог Татјана Бугарски и показала нам поставку „Војводина од палеолита до краја 19. века“. У овој поставци такође се налазе предмети који чине културну баштину Русина, као што су ручно рађени столњаци са цветним или геометријским мотивима, постељина рађена белим везом и друго.

                       
Виртуелна 3Д тура збирке у Ђурђеву je доступна на интернету. Резултати пројекта и сама тура налазе се на званичној интернет страници Завода за културу војвођанских Русина. Представљени су на званичним друштвеним мрежама Завода, као и у штампаним и електронским медијима. Радови ученика који су учествовали у пројекту ће такође бити саставни део виртуелне 3Д туре збирке у Ђурђеву.
Кроз овај пројекат укључили смо младе и покушали да проширимо свест о важности очувања културног идентитета и живота са народима различитих култура.

Ментор на пројекту
Јасмина Шовљански