Поводом 130 година од рођења писца и драматурга М. А. Булгакова Аутономна некомерцијална организација "Институт допунског професионалног образовања" (Нижњи Новгород, Русија), уз подршку Министарства просвете Руске Федерације реализовала је међународни пројекат „Лик научника у прози и драматургији М.А. Булгакова: еволуција, социјални аспекти и културна резонанца“.
Кључне активности пројекта су биле Олимпијада о стваралаштву М.А. Булгакова за ученике гимназија, руских школа, центара отвореног образовања, студенте у Руској Федерацији и иностранству, краткорочни онлајн-курсеви стручног усавршавања за руске и иностране предаваче руског језика и књижевности, као и за наставнике руског као страног језика, те презентације нових образовних ресурса о стваралаштву М.А. Булгакова.

Активности су се одвијале у Русији и у иностранству, између осталих земаља и у Србији.

У нашој гимназији се 15. и 16. децембра 2021. одвијала завршна етапа Олимпијаде о стваралаштву М. Булгакова, као и презентације образовних ресурса.
Интересовање за  Олимпијаду било је велико: у њој је узело учешће преко 200 ученика и студената из Србије и Босне и Херцеговине.
Прво место заузели су ученици три гимназије из различитих градова Србије: Крунић Ангелина из Гимназије „Лаза Костић“ (Нови-Сад), Милосављевић Ивана (Шабац) и Станишић Ленка (Београд), 2 место – Ђорђевић Ема и Кнежевић Бојана из Гимназије “Исидора Секулић” (Нови Сад), као и Паунић Валентина из Шабачке гимназије, а на 3. месту су се нашла 2 учесника – Регељац Емилија  и Пеурача Ђорђе из Гимназије “Лаза Костић” (Нови-Сад).


Полуфиналистима и финалистима Олимпијаде уручене су награде, захвалнице и сертификати.
У оквиру пројекта представљени су и образовни ресурси –  методички приручници, циклус видео-лекција из методике наставе руске књижевности (на примеру стваралаштва М.А. Булгакова) и 3 наставна филма о стваралаштву М. Булгакова, посвећена савременом приступу у настави књижевности.
Презентација нових игара и тренажера везаних за  стваралаштво М. Булгакова била је веома интересантна нашим гимназијалцима. Представљени су онлајн-тренажер о делима М. Булгакова "Путовање у свет Мајстора" и укрштеница "Ликови булгаковљевих позоришних комада".
Честитамо победницима Олимпијаде, а организаторима упућујемо срдачну захвалност.
Фотографија са Олимпијаде и презентације игара и тренажера можете погледати ОВДЕ.