У октробру 2011 написан је план активности еколошке патроле са којим смо конкурисали у пројекту за "За зеленије и чистије школе Војводине".

уређивање цветних леја

професорка Мирјана Шијан
помаже ученицима

Почетком новембра су посађене цветне леје (саднице из рода Viola и Primula).
Учествујући у пројекту "За зеленије и чистије школе Војводине", остварили смо право на десет садница црног ораха које смо посадили у школском парку, и тиме повећали фонд садница у школском дворишту.
У оквиру истог пројекта смо посетили "Новосадску јесен" и од Националног парка "Фрушка Гора" добили на поклон садницу храста, која је своје место заслужила у нашем дворишту. У циљу збрињавања ђачког адама, пресадили смо га у једну од школских леја.

садња црног храста ... сад још само да нарасте...


У периоду од октобра 2011. до фебруара 2012. смо активно радили на уређивању учионице за биологију. Од Националног парка "Фрушка Гора" смо добили постере које смо урамили, окачили, и тиме обогатили зидове кабинета биологије. Од ученице друге године смо на поклон добили препарирану патку која смо сместили у зелени кутак заједно са биљкама из рода Spatiphyfilum, Ficus, Myrantha и Cactus.

У периоду од новембра до децембра смо радили на набавци контејнера за ПЕТ и папир. У оквиру овог пројекта смо успоставили сарадњу са ЈКП "Градска чистоћа", од којих смо добили контејнер за ПЕТ амбалажу. У сарадњи са Удружењем грађана - "Комшија" смо остварили право на кутије за папир и стару хартију. У датом периоду сакупљали смо PET амбалажу и стару хартију, коју је удружење грађана преузимало и носило на рециклажу. Исто удружење је преузело школски електрични и електронски отпад и однели га на рециклажу.

одношење електронског отпада контејнер за РЕТ амбалажу

Октобар 2011. – Мај 2012. је вођена еколошка свеска у којој су ученице бележиле важне еколошке манифестације у свету.

У оквиру уређења кабинета, један део постора смо одвојили за уређење еко кутка, у оквиру ког смо посадили, горе наведене врсте, собног биља.

У односу на план активности који смо предали када смо конкурисали на поменутом пројекту, реализовали смо следеће тачке:
- Писање плана активности еколошке патроле
- Озелењавање школског дворишта и постављање цветних леја
- Уређење кабинета за биологију
- Постављање контејнера за рециклажу
- Вођење еколошке свеске
- Уређење еко кутка
- Медијска пропраћеност планираних активности
- Реализација осталих активности- прављење еко канте у циљу подизања еколошке свести ученика

Покрајински Секретаријат за образовање је и ове школске године расписао конкурс за пројекат "За чистије и зеленије школе Војводине". Ученици наше школе и ове године учествују у овом пројекту, при чему акценат стављамо на скупљање рециклирајућих сировина, али и учешће у радионицама "Покрета горана". Све идеје ученика, које би допринеле реализацији пројекта, су добродошле!

Руководилац ЕКО патроле је наставник биологије Мирјана Шијан.