Реч директора

Издвајамо...

Савршено скројен „ Савршен крој“

У петак, 15. септембра увече, позоришну салу наше гимназије преплавиле су салве смеха. Било је то незаборавно вече у ком смо имали прилику да поново уживамо у представи „Савршен крој“ писца Владимира Ђурђевића, представи коју су, у режији Вукашина Лазовића, са великим успехом извели наши бивши ученици Стефан Југовић и Душан Вукадиновић.

Комад "Савршени крој" је урнебесна фарса-једночинка која фуриозно и нештедимице разоткрива и мушке слабости, и неке друге ствари. Реч је о двојици средовечних, по много чему различитих мушкараца – новокомпонованом тајкуну Марку (Душан Вукадиновић) и ексцентричном кројачу Светиславу (Стефан Југовић), "кројачу из сенке", који у дубокој илегали шије одела искључиво за елиту.

Сусрет је, наизглед, сасвим случајан – Марко долази код Светислава у кројачку радњу зато што су му пукле панталоне. И већ у првим минутама сусрета њих двојица доводе један другог до ивице нервног слома, испољавајући своје страхове и фрустрације. Међутим, ускоро ће открити да ипак имају много тога заједничког. Тако кроз пукотину на задњем делу панталона истина излази на светлост дана…

На веома духовит, а ненаметљив начин, гледаоци су упућени да „читају између редова“. Управо у том простору могле су се пронаћи социјално-културне премисе актуелне друштвене стварности. Многобројни „заплети“ ове комедије расплитали су се пред нама на најразличитије начине, каткад наслућене, а чешће неслућене, у свежим, шармантним и духовитим редитељским решењима. А Душан и Југа су нас опет уверили да стасавају у праве глумце и подсетили нас на то како истинска љубав и посвећеност могу да чине чуда.