Традиција се наставља – у нашој гимназији одржан је шести по реду Међународни летњи језички камп градова побратима Н. Сада и Н. Новгорода
У периоду од 13. до 22. августа наша гимназија је била домаћин шестог Међународног летњег језичког кампа градова побратима Н. Сада и Н. Новгорода.
Овај камп је окупио 16 полазника – пет студенткиња руског језика са Института за филологију и журналистику нижњеновгородског државног Универзитета „Лобачевски“ (ННГУ) усавршавале су своје знање српског као изабраног инословенског језика, а десеторо ученика наше гимназије похађалоје наставу руског језика. Као и сваке године, курс српског језика водила је наша професорка и помоћник директора Весна Зечевић, док је курс руског као страног језика по трећи пут водила професорка Олга Крупина, магистар филологије и некадашњи полазник наших првих кампова. Професорка Милена Алексић је водила почетни курс руског језика за полазнике који нису учили руски.

Добре традиције не треба мењати. И овога пута камп се заснивао на старим добрим темељима: квалитетна настава, радионице и мастер класови везани за историју, културу и традицију наша два братска народа, едукативни излети и посете, те заједнички проведено слободно време у неформалној комуникацији на оба језика. Ипак, с обзиром на то да су полазници кампа увек неки други, нови млади људи са различитим нивоом предзнања и различитим интересовањима, прилагођавају им се и наставне, и ваннаставне активности. Стога се сваки камп чини другачијим, различитим од свих претходних.
Током овогодишњег кампа, полазници су посетили Стражилово и Сремске Карловце, Сремску Каменицу, Петроварадинску тврђаву, Музеј Војводине и Галерију Матице српске.

 
На предавању које је одржала професорка Светлана Петровић, наше гошће су се упознале са животом и стваралаштвом Лазе Костића. Професорке Весна Зечевић и Милена Алексић одржале су традиционалну „Радионицу у кухињи“ на којој су сви учесници учествовали у прављењу „Плазма“- торте.
Наша гимназија је поносна на своје ученике који су и овога пута били изузетно пажљиви домаћини. Срдачно се захваљујемо и нашим помоћним радницима који су, свако на свој начин, такође бринули о гошћама.

 
На Фејсбук-страници Српског центра при ННГУ читамо утиске једног „обичног“ дана:
Летњи камп 2021. Извештај о стандардном дану
• 8.00 Причамо о свим ноћним догађајима: ко је ходао по првом спрату? Ко је јако тапкао? Одакле се појавила маска од папира уместо нашег манекена Милоша на кога смо већ навикли? (Ову истрагу још морамо да урадимо)
• 10.30 Час српског језика који можемо да назовемо одмором: разговарамо, певамо, смејемо се и уживамо.
• 12.20 Предавање о стваралаштву Лазе Костића на српском. Трагична прича о љубави, прелепе песме, надахнуте очи професора који су поносни да гимназија носи име овог песника.
• 13.00 Преукусан ручак са изненађењем - питом са јабукама. Размењујемо утиске са српским пријатељима и планирамо како да проведемо вече.
• 14.00 Предавање о ослобођењу српског народа у току Првог светског рата. Песме, стихови и слике су трагови великих страдања и људске вере.
• 15.00 Идемо у ризницу српске културе - Матицу српску. Тамо смо имали малу екскурзију на руском, коју су спровели наши српски пријатељи.
• 17.00 Време је за десерт од плазме, разговоре о свему и свачему и за нове приче за Инстаграм. Нисмо заборавили да свратимо на Штранд.
Чини ми се, пре доласка у Србију нисам ни претпостављала колико свега можеш да урадиш у току једног дана.
Како је код вас? Да ли вам је довољно 24 сата који има дан да постигнете све шта сте планирали?

О својим утисцима полазници кампа су говорили и у прилогу Новосадске телевизије који можете погледати путем линка