У периоду од 10. до 16. маја наша гимназија је угостила групу ученика и професора братске Гимназије бр. 2 из  Нижњег Новгорода. Групу је предводила Татјана Станиславовна Калинина, директорка гимназије. У саставу делегације били су и представници Дуржине «Свети праведни војник Фјодор Ушаков» која делује при Парохији цркава посвећених Иконама Смоленске и Владимирске Богородице, а коју је предводио протојереј Сергиј Симагин, старешина ових храмова и намесник Канавинског округа Нижњеновгородске Епархије.

Посета је реализована у оквиру редовне међународне сарадње, као и реализације нове етапе пројекта „Ми смо заједно“.
Професорке Лариса Анатољевна Власјук и Наталија Јурјевна Попова одржале су отворене часове историје и грађанског васпитања и размениле методичко искуство са колегама.

  
Традиционални свечани сусрет, под слоганом „Ми смо заједно“, одржан је у позоришној сали. Након поздравних речи директора Вукашина Лазовића, директорке Татјане Станиславовне Калинине и протојереја Сергија Симагина, ученици обеју гимназија извели су пригодан програм.

  
Едукативно-туристички програм боравка гостију обухватио је, као обично, обилазак нашег града, посету Београду, Сремским Карловцима и фрушкогорским манастирима, а овога пута је допуњен посетом манастирима Епархије Ваљевске –  Јовања и Лелић.

  

  
У Недељу жена-мироносица која се ове године  поклопила са празником Св. Василија Острошког, светом Литургијом у Храму Ћирила и Методија на Телепу је, уз презвитере Жељка Латиновића, Велимира Врућинића, Предрага Толимира, Недељка Зубовића и ђакона Николу Дувњака, началствовао протојереј Сергиј Симагин.
Наши ученици и њихови родитељи још једном су показали да је срдачно и топло гостопримство по ком смо одувек познати, живо, и да нам служи на част. Дружење са новим пријатељима из Русије пружило је нашим ученицима много радости и наду на нови сусрет у Нижњем Новгороду.

  
У организацији и реализацији програма боравка гостију учествовали су директор Вукашин Лазовић, помоћници директора Весна Зечевић и Наташа Тодоровић, као и колеге Никола Дувњак, Мајда Глигорић, Драгана Миленковић, Светлана Петровић и Милена Алексић, уз подршку помоћног особља гимназије.