У периоду од 28. јануара до 1. фебруара 2019. године, у Санкт Петербургу (Русија) организована је Зимска школа „Internet of Things у личној образовној средини ЕCOIMPACT“, као део међународног пројекта Erasmus+ ECOIMPACT – „Aдаптивна образовна средина за развој компетенција у области утицаја временских фактора, квалитета ваздуха и климе на економске и социјалне аспекте живота“. Школу организује и води проф. Алексеј Умнов са Универзитета Лобачевски (Нижњи Новгород), са асистентима Денисом Беспаловим те Петром и Браниславом Јанковић, студентима Универзитета Лобачевски, бившим ђацима наше гимназије. Предавања и радионице су организоване у просторијама Руског државног  хидрометеоролошког универзитета у Санкт Петербургу, а на позив проф. Умнова, у име наше школе, прилику и задовољство да учествује на овим занимљивим предавањима и радионицама имао је наставник информатике Игор Перковић.

Рад школе састојао се од уводних предавања и практичних радионица, на којима су извођене вежбе програмирања и употребе микропроцесора NodeMCU за очитавање параметара средине - температуре, влажности, притиска. На уводном предавању, проф. Умнов је објаснио појам и основне концепте IoT-а, као и значај тог новог информатичког концепта у свету, како са практичне - употребне стране, тако и са стране макроекономских показатеља. Другог дана предавања, предавач Владимир Чукин из „Метеотехничке лабораторије“ упознао је полазнике школе са најновијим светским хардверским и софтверским технологијама за бежичан пренос података и мерење метеоролошких параметара.

 Уводно предавање проф. Умнова
о "IoT" технологијама
Радна атмосфера током одржавања
рачунарских вежби
Рад у апликацији ECOIMPACT
галерија

У наставку школе, полазници су изводили низ вежби, почевши од једноставнијих вежби на микропроцесорској платформи  Ардуино, а касније и сложенијих вежби на NodeMCU платформи. Крајњи циљ био је активирање хардверско-софтверског система састављеног од више елемената: сензора, који мерe параметре средине (температуру, влагу, притисак), NodeMCU процесора, који податке сензора бежично шаље локалном серверу. Локални сервер податке прослеђује преко мреже ка више рачунара, до софтверске платформе ECOIMPACT, путем које је могуће графичко приказивање регистрованих параметара средине, али и повратна акција тј. прослеђивање команди ка NodeMCU процесору и активирање одређених уређаја (грејача, овлаживача ваздуха, вентилатора) као вид корекције параметара средине.

Упркос краткоћи предвиђеног времена и напредном нивоу потребних знања, захваљујући одличним предавачима и асистентима, сви учесници школе, подељени у више група, успешно су савладали све предвиђене активности, што су и практично демонстрирали последњег дана, приказом личних мини-пројеката. Тако се, захваљујући подршци колега у Новом Саду, план првог спрата  „А“ зграде наше гимназије нашао као део апликације за мерење параметара средине, што је успешно и демонстрирано.

На крају последњег дана, након представљања личних пројеката, сваки учесник школе добио је и сертификат, као потврду учешћа и стечених знања на овим веома занимљивим и корисним радионицама. Учесници школе разменили су и контакт податке, са циљем остваривања даље сарадње, а полазници из околине Санкт Петербурга договорили су даље активности и дружења, кроз обилазак хидрометеоролошких станица и лабораторија у околини града.

Иако је темпо рада школе био врло интензиван, било је времена и за обилазак знаменитости Санкт Петербурга – града хероја, бившег Лењинграда, у коме се налазе светски познате знаменитости: музејски комплекс Ермитаж, Петропавловска тврђава, разни музеји и многе прелепепе цркве и значајне институције. Ван града се такође налази светски познато  „Царско село“ са чувеним палатама царице Екатарине Велике и још чувенијом „Ћилибарском собом“, те комплекс палата и паркова „Петерхоф“.  

 Музејски комплекс "Ермитаж" - галерија
 Фабержеов музеј - галерија

Расположиво време нам није дозволило да се превише посветимо туристичком обиласку, али је и једна послеподневна шетња Невским проспектом и посета Фабержеовом музеју, Казанској катедрали, Ермитажу и Петропавловској тврђави довољна да посетилац овог предивног града остане запањен монументалношћу грађевина и непроцењивим уметничким благом које оне чувају. Надамо се да ће вам ових неколико слика макар мало дочарати сву раскош и сјај овог некада царског града, где је свака грађевина, мост или црква уметничко ремек дело, а улице одишу славном и тешком историјом.

Казанска катедрала - галерија
Петропавловска тврђава - галерија

Осим монументалних грађевина и њиховог уметничког блага, посебно одушевљава култура обичних људи – нигде нема смећа, многи путници у аутобусима читају књиге, чак је и обично кијање током наставе одмах пропраћено вишеструким „на здравље!“, са сваког краја учионице. Саобраћај у граду је лепо уређен – на већини пешачких прелаза постоје тајмери и звучно обавештавање, аутобуси су уредни и тачни, а нико и не помишља на „шверцовање“, већ путници плаћају карту при изласку из аутобуса, стрпљиво чекајући у реду.

Улице и људи Санкт Петербурга галерија

Једино мало разочарава недостатак знања енглеског језика просечног становника Санкт Петербурга, што у знатној мери отежава комуникацију, иако је руски језик доста разумљив посетиоцима из словенских земаља. Тим пре одушевљава скромност научних радника са којима смо имали задовољство да сарађујемо током трајања школе – сви течно говоре енглески језик, а очито високо знање и научно искуство излажу јасно, а опет ненаметљиво.

Пет дана је премало времена да се у потпуности упозна неко место и људи, а поготово тако велики  и значајан град као што је Санкт Петербург, али и ово краткотрајно искуство боравка и дружења са колегама из Русије остаће нам у заиста драгом сећању, са надом да ћемо сарадњу наставити и продубити. Као посебан утисак остаје рад и дружење са „нашим“ Петром и Браниславом Јанковић, чија вредноћа и агилност на „асистентским“ задацима чини да се поносимо што су били ђаци наше гимназије, а њихова младост и ведрина уливају оптимизам и енергију за даљи предавачки рад.

Дружење са Браниславом и Петром - незаборавно!

СПАСИБО БОЛЬШОЕ!