На недавно завршеном Европском првенству за кадете, одржаном од 17. до 19. августа 2021. год у Риги (Летонија), наш ученик Душан Граховац (II-6) и његов спортски "колега" Страхиња Малеш окитили су се сребрним медаљама и наговестили нови, надолазећи талас српских џудиста.

Трофејни спортисти били су гости у програму "Добро јутро Војводино" Радио телевизије Војводине, а примио их је и члан Градског већа Града Новог Сада за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

 

Више детаља о овом запаженом успеху наших младих спортиста можете прочитати у наставку текста, преузетог са сајта Џудо савеза Србије.

Европско првенство у Риги и две сребрне медаље Страхиње Малеша и Душана Граховца записане су у историју џудо спорта. Остварени резултат на кадетској смотри Старог континента резултат је тимског рада младих такмичара, њихових породица, тренера, клубова и Џудо савеза Србије. Сви заједно, тимски, још једном су задивили Европу и донели вредне медаље у богату ризницу националне џудо породице.

Душан Граховац сумирао је утиске са европском медаљом око врата, освојеној у категорији до 73 килограма. Истиче да је сребрна медаља изузетан резултат али и не крије да је је могао и више.

-Задовољан сам резултатом али ми је мало криво због финала -био је искрен Душан Граховац који је на путу до финала савладао Француза Томаса Пулија, Аустријанца Ису Наћу, друга из репрезентације Михајла Симина, као и Грузијца Вактанга Павлиашвилија. Иако се баш у мечу са Грузијцем, борио више од десет минута, Граховац открива шта га је водило напред, шта га је мотивисало да издржи и освоји тако жељену европску медаљу.

-Било је јако тешко и напето. Ипак, све време сам мислио на медаљу и то ме је вукло да сваки меч завршим како ја желим и да победим. Сви су борци били одлични, што је и нормално јер је ово Европско првенство и нико није дошао овде да је залутао. Врхунски борци, јаки и брзи, а сви у жељи да баш овде освоје неку од медаља рекао је Душан Граховац. 

Млади вицешампион Европе у дивизији до 73 килограма посебно је желео да се захвали свима који су му били подршка на путу до медаље.

-Желим да кажем хвала свима у Новосадском џудо клубу и тренеру Миленку Андрићу као и спаринг партнерима који су сваки дан радили са мном. Посебно бих истакао подршку мојих родитеља на чему им се захваљујем као и Џудо савезу Србије. Никако не бих желео да заборавим моју школу, „Лазину гимназију“ и све другаре у И/6 разреду, са којима желим да прославим овај успех чим почне настава- закључио је Душан Граховац, вицешампион Европе.

Душану Граховцу и Страхињи Малешу уз чињеницу да су истог дана понели вицешампионско звање, је и да су обојица на путу до победничког постоља, успешно пребродили и маратонске мечеве. 

- То је можда и мој најјачи утисак, управо маратонски меч са Турчином Емреом. Нисам имао прилике до сада да се сретнем са њим. Дуг и тежак меч који сам решио онако како је најбоље за мене, победом. У четвртфиналу ми је било драго да сам радио са мојим другом из репрезентације, Бубалом, што најбоље говори о квалитету нашег српског џудоа.

У дуелу за златно одличје Страхиња Малеш снаге је одмерио са одличним џудистом,  Русом, Тимуром Арбузовим.

-Зборнаја је издоминирала у нашем такмичарском дану. Мене и Душана Руси су на жалост, спречили да дођемо до злата. Мој противник је одличан такмичар и мислим да сам могао да га победим, да ме како ми кажемо није у пресудном тренутку „окренуо“. Партер је свакако једна од ствари на којој ћу морати да радим у будућности, коју морам да надокнадим. Арбузов је једноставно одличан у партеру -био је искрен Страхиња Малеш.

Иако џудо није екипни спорт, подршка читавог тима у раду је сасвим сигурно од пресудне важности. Вицешампион на татамију, одлични Страхиња Малеш није заборавио своје тренере и другаре са којима је радио током овог лета.

-Велико хвала тренерима Владимиру Јовичићу, Давиду Радуловићу и Миленку Андрићу на свему. Никако не желим да изоставим моје спаринг партнере Леђанског и Поповића који су летње месеце посветили раду и мојој припреми за Европско првенство. Захвалност иде и другарима из репрезентације са којима сам тренирао у Караташу.

Да је подршка најмилијих изузетно важна сваком спортисти, потврђује наш вицешампион Европе

-Посебно бих желео да се захвалим мојој мајци Татјани на подршци, она ми је најважнија и њу највише волим -рекао Страхиња Малеш.

Погледајте и поменута гостовања наших џудиста на РТ Војводине и на пријему у Градској кући Града Новог Сада.