Наши ученици су ове године имали прилику да са професорком руског Миленом Алексић посете Филозофски факултет и на Департману славистике присуствују прослави руског празника Масленица.

Присутвовали смо представи коју су студенти тог факултета приредили. Могли смо да видимо руске обичаје, да се приближимо руској традицији и да послушамо неке од најлепших руских песама и стихова. 

Била је то прилика да поновимо нешто што већ знамо, а и научимо нешто ново о овом празнику.

Масленица се обележава недељу дана пре почетка Великог поста. Током недеље Масленице, месо је већ забрањено православним хришћанима. Дозвољени су млеко, сир и други млечни производи. Главно јело за време Масленице у Русији су палачинке. Празник Масленица има паганско порекло -  то је испраћај зиме и дочек пролећа. Данас се он, попут наше Беле недеље, налази у православном каленару, у многоме измењен, али и са некима од сачуваних народних обичаја. 

Тако смо ми, на пример, први пут чули о традицији спаљивања папирића на којима се претходно записују лоше ствари које су се дешавале или десиле протекле године, па не желимо да нас прате и ове године. (Тада су сви присутни имали прилику да буду део ове традиције и сами напишу поруку и након тога је ритуално спале, заједно са страшилом Масленицом). 

    

Сви су били одушевљени костимима,  лепотом језика и културе, као и послужењем које су организатори припремили за нас – палачинкама и соковима. 

Упознали смо и неке од студената руског језика, а срели смо се и са бившим ученицама наше гимназије, Марином Гагић и Анђелом Тошић. 

Било нам је драго што смо имали овако необичан час и што нас је професорка на овакав начин приближила руску културу.