Преузето са сајта Dnevnik.rs, аутор С. Ковач

На Сајму образовања „Путокази”, који се завршиоо 9. марта, мали матуранти су на штандовима 14 новосадских средњих школа имали прилике да се упознају с понудом образовних профила и да виде која се практична знања могу стећи.

Велики број основаца, који су углавном организовано посетили Сајам, мотивисао је средње школе да своје штандове учине што упадљивијим. Неки су изложили разне машине, на некима су се могли дегустирати специјалитети будућих пекара, могло се завирити у бунар од књига, док су се неки одлучили да потенцијалне ђаке „ухвате” на добру музику и журку. 

Ученици Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн” на Сајму су представили четри подручја рада: геодезију и грађевинарство, текстилство и кожарство, хемију, неметале и графичарство, те шумарство и обраду дрвета.

– Изложили смо најатрактивније и награђене радове из области текстилства – казала је школски педагог Маријана Музека, додавши да су се осмаци највише распитивали за смерове грађевинарства, графичарства и текстилства. – Највећа атракција су биле хаљине направљене од рециклираних материјала. Такође, изложили смо занимљиве макете, попут оне која представља прелаз за бициклисте и пешаке изнад ауто-пута.

Ђаци Средње машинске школе напаравили су праву журку на штанду своје школе, која је уродила плодом. Помоћник директора Владимир Пузић казао је да су овог пута изложени витешки штитови, реплика робота од лима, а припремљена је и заваривачка вежба.

– Најтраженија занимања су бравар-заваривач, ауто-механичар и оператер машинске обраде, односно техничар за роботику, техничар моторних возила, техничар за компјутерско управљање и техничар за компјутерско конструисање – набројао је Пузић.

  

Ученици Електротехничке школе „Михајло Пупин” изложили су један од својих најпознатијих „производа” – пнеуматски манипулатор.

–  Реч је о пројекту који смо направили за Сајам, али је толико добро испао да смо одлучили да га искористимо и за матурски испит – казао је један од његових твораца Иван Ђорђевић. – Одлично је урађен машински јер може да ухвати чашу да је „однесе” до пунилице, сипа сок и да је врати. Међутим, у стању је да уради много више, па планирамо да напишемо програме за нове радње.

На штанду Техничке школе „Павле Савић” била су приказана сва подручја рада.– Приказали смо подручје личних услуга, где су деца заједно с наставницом правила фризуре, подручје хемије и нематала, и подручје пољопривреде, производње и прераде хране, где смо изложили наше пекарске производе – казала је помоћница директора Данка Петовић Мунитлак.Осим тога, одржана је и трибина „Моја визија”, на којој су учесници били власник предузећа „Чаролија пецива и кафе” Бошко Лучар, бивша ученица ТШ „Павле Савић” а садашња директорка развоја и погона козметике „Јуко-хемија” ДОО Весна Јеленић и апсолвент књижевности и преквалификовани месар Стефан Китановић. Они су с посетиоцима поделили своја искуства о томе како су покренули свој бизнис, шта планирају даље, али и покушали да мотивишу младе да „није све тако црно”.

Иван је закључио да је идеја била да заинтересовани виде шта их очекује у ЕТШ „Михајло Пупин”, да није све у „бубању” напамет, већ их очекује много практичне наставе.

Гимназије, с друге стране, нису имале могућност да излажу атрактивне машине, костиме, или да пруже неку услугу посетиоцима. Оне су се морале ослонити на креативност ђака. Једана од гимназија с најмаштовитијим штандом била је „Лаза Костић”. По речима наставника веронауке Николе Дуњака, гимазијалци су мамили мале матуранте бунаром знања који нема дно. Како је казао, нису се случајно одлучили на тако нешто: симболично су желели да покажу да њиховим будућим ђацима пружају бесконачно знање.