„Дани Лазе Костића“ назив је једног од најважнијих програма на Сајму књига на Новосадском сајму, а екипа новосадске гимназије која носи његово име постала је шампион на првом Купу Сајма образовања у баскету 3x3, победивши у финалу тим Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду 21:14.

Лазини младићи у полуфиналу су били бољи од вршњака из новосадске Саобраћајне школе „Пинки“, којима су се на тај начин „осветили“ за пораз у прошлогодишњем финалу републичког такмичења у баскету.

Претендовали смо на прво место и у својим главама били фаворити. Момци који чине нашу екипу већ тренирају кошарку, а за такмичења у баскету припремамо се током часова или после наставе, када се уигравамо. Турнир на Новосадском сајму изузетно нам се допао, јер се испоставио као одлична идеја, рекао је у изјави за медије одмах након финала тренер и професор победничке екипе, Слободан Мрђанин, који не пропушта да каже да успех наших репрезентативних селекција позитивно утиче на децу и привлачи све више момака и девојака да се баве кошарком и играју баскет.

У такмичењу је учествовало 14 екипа, које представљају средње школе – излагаче на „Путоказима“, а пехар победницима уручио је један од најбољих светских баскеташа, Душан Домовић Булут.

Јован Јошиковић, Данило Поповић, Бојан Шево и Душан Калем бранили су боје Гимназије „Лаза Костић“ на турниру на Новосадском сајму, а можда ће представљати и Србију на неким од наредних Олимпијских игара. Нико, а поготово они, сигурно не би имао ништа против.