Екипа Гимназије „Лаза Костић” победник је финалног квиза у познавању саобраћајних прописа, који је јуче одржан у Свечаној сали Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн”, чији су ученици заузели треће место, док је сребро припало ученицима Средње машинске школе.
Без обзира на поредак, сви такмичари су показали завидно познавање саобраћајних прописа, а у финалу су се нашли заиста најбољи међу најбољима, пошто су претходно одржана и такмичења по средњим школама.

Председница Центра за промоцију безбедности у саобраћају Маријана Јовановић казала је да је такмичење одржано у оквиру пројекта „Семафоризација 8”.
– Реч је о пројекту које се осми пут заредом организује уз финансијску подршку Градске управе за спорт и омладину и Канцеларије за младе града Новог Сада – рекла је Маријана Јовановић. – У том периоду обухваћено је више од 3.500 матураната који су, показала су истраживања, као млади возачи једна од најугроженијих категорија у саобраћају.
Томислав Петровић из Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије рекао је да таква такмичења из године у годину све више добијају на значају.
– Вршњачка едукација даје резултате, баш као и овај вид надметања – сматра Петровић. – У поређењу с 2017. годином, број погинулих смањен је седам процента, као и број повређених, а спасено је више од хиљаду живота. Показало се да је најчешћи узрок саобраћајки неприлагођена брзина, а млади возачи у оквиру Националне стратегије за безбедност саобраћаја, означени су као ризична група.
ЈКП „Паркинг-сервис” традиционално подржава такве акције, а тим поводом извршни директор предузећа Марко Топо је истакао да је вредност квиза у томе што представља свеобухватну едукацију, како такмичара, тако и посматрача.
– Све то су младићи и девојке од 17-18 година, који ће, колико „сутра”, сести за волан па је неопходно да имају свест о томе колику одговорност преузимају и за своју безбедност и за безбедност других учесника у саобраћају – нагласио је Топо.
Пре такмичења разговарали смо с двоје учесника у квизу.
– Волим квизове, а такмичење из познавања саобраћајних прописа ми је занимљиво – рекла је ученица Техничке школе „Милева Марић Ајнштајн” – Смер висококоградња Жељана Ђурић. – Следеће године кренућу на обуку из вожње, а као пешаку највише ми смета то што се многи возачи не заустављају пред зебром да дозволе пешацима да безбедно пређу улицу.
Ученик Средње машинске школе – Смер компјутерско управљање Рајко Марјановић каже да се добровољно пријавио за такмичење, и додаје да такве манифестације свима буду од користи.
– За сада у саобраћају највише користим бицикл, а ускоро ћу ићи на часове вожње за Б категорију – истакао је Марјановић. – Мислим да се на бициклисте у саобраћају довољно обраћа пажња, али неки од бициклиста се понашају као да су пешаци и мисле да у свему имају предност.

Погледајте како су о овом догађају известили новинари радио телевизије Војводине: