Добровољно давање крви је хумани, солидарни и бесплатни гест свих људи који се осећају здраво и желе да помогну повређеним, оболелим и људима који чекају крв да би могли да буду оперисани. Давањем крви можемо спасити 3 људска живота, може се користити крвна плазма, тромбоцити, еритроцити и леукоцити. Једним давањем крви узима се 450 ml крви, од тога течни део крви се надокнади за мање од 24 сата, а уобличени крвни елементи се надокнаде за месец дана. Такође, крв даваоца се тестира на сифилис, хепатитс Б и ХИВ вирус.
На позив службе за Трансфузију крви, да је свежа крв неопходна посебно у периоду епидемије Covid-19 вирусом, 38 ђака Гимназије „Лаза Костић“  се одазвало и показало своју хуманост на делу.
Ученике је едуковала и мотивисала проф. биологије Мајда Глигорић, која је и координатор Акције добровољног давања крви.

Као и у претходних пет година и ове јесени наша гимназија је учествовала у реализацији заједничког пројекта са Нижњеновгородским државним универзитетом „Н.И. Лобачевски“ (ННГУ) – Часови историје са професорима из Нижњег Новгорода. Наш пријатељ – стални члан делегације историчара из Нижњег Новгорода др Андреј Кузњецов, професор историје на ННГУ, овог пута је дошао са Ph.D. Јекатерином Григорјевом, професорком историје у МАОУ „Школа бр. 49“.
Професор Кузњецов је одржао три предавања из историје Русије: Настанак Староруске државе, Бородинска битка и  Русија с почетка ХХ века, док је професорка Григорјева одржала предавање на тему Сава Владиславић Рагузински – Србин на служби код цара Петра Великог.