"Наша гимназија најмлађа је у Србији, иако је централна зграда саграђена још 1926. године. У њој су се смењивале разне школе, да би 1. септембра 1996. године било основано одељење Гимназије „Светозар Марковић", а 2000. године одлуком Владе добија назив Гимназија „Лаза Костић" како се и данас зове. Школа је значајно реновирана 2006. године, када су старе павиљоне замениле две модерне школске зграде, где се данас налази већина учионица као и школска позоришна дворана.

Прослава школске славе Светог Саве Свечано отварање нове школске зграде, у присуству тадашње градоначелнице Новог Сада, Маје Гојковић


Од свог оснивања гимназија привлачи пажњу ученика разним активностима које се осмишљавају у зависности од потреба времена и друштва, као и интересовања младих. Културна и јавна активност је веома развијена што доказује стално присуство ученика и професора на свим важнијим предавањима, трибинама и представама.
Професори континуирано и марљиво раде са талентованим ученицима и зато су резултати веома запажени у области свих секција : литерарна, рецитаторска, ликовна, секција школског хора, програмера, секција биолога, а нарочито је запажена и успешна позоришна секција. Ова секција постоји од самог оснивања школе и једна је од најбројнијих и најуспешнијих.

У својој десетогодишњој историји, ученици Гимназије „Лаза Костић" два пута су били прваци на републичким гимназијским позоришним такмичењима, два пута су били прваци на покрајинском нивоу, а такође су имали и запажене разултате на фестивалима у Москви, Вроцлаву и Кракову. Све ово показује да позоришна секција има лепу традицију и ученике који могу да одговоре сложеним захтевима театра. У јесен 2007. године, школа је добила и праву школску позоришну салу са 215 седишта и модерном пратећом опремом за професионалан рад, што је великим делом заслуга и самих ђака и својеврсна потврда да њихов труд и рад завређују пажњу за будуће генерације.

Сцене из наших представа


У марту 2010. године у оквиру гимназије отворен је и Новосадски Нови Театар. Иако је првенствено намењен за потребе школе, школске представе и друге пригодне свечаности, овај простор има услове за организовање редовног позоришног живота.
Наша жеља била је да, по угледу на Зрењанинско позориште, које већ пола века негује и луткарску и драмску сцену, новосадска публика почне неговати од малена и да се то дружење настави и касније. Новосадски Нови Театар махом чине професионални новосадски глумци који су запослени у ансамблима зрењанинског, кикиндског и београдских позоришта, а неки од њих су и наши бивши ученици. Појединцима се посрећило да им позориште буде будућност и искрено се радујем њиховим успесима.

Талентовани ученици и резултати које постижу као и подсећање на стару позоришну школу каква је некада постојала у Војводини и која је изнедрила велика глумачка имена попут Мире Бањац, Бате Живојиновића и других великана српског театра, дали су нам идеју о отварању позоришног смера у оквиру наше гимназије. Направили смо детаљан план и програм и послали захтев за отварање новог смера Министарству просвете, али нажалост - одбијени смо, уз образложење да морамо сачекати реформу школства 2011. године. Ипак и даље, наша идеја била је да направимо смер од 15 - 20 ученика на који би могла да се уписују талентована деца. Програм са општеобразовном групом предмета направљен је по угледу на музичку и балетску школу, а у њих ће спадати матерњи језик, страни језик, математика и други предмети који се изучавају у свим осталим школама. На тај начин, она деца која не буду хтела или не буду успела да упишу Академију уметности, могу да конкуришу на било који други факултет са великим шансама да га упишу, будући да су завршили гимназију, односно четворогодишњу средњу школу.

По нашој замисли, стручне предмете као што су глума, режија, драматургија, историја позоришта, сценографија, костимографија и све оно што чини једно позориште предавали би професори који су квалификовани за то, вероватно са Драмске академије уметности, док би за основне били задужени редовни професори из школе.

Уз подсећање да је оваква школа постојала у Новом Саду пре 40 година и да су је завршили неки од доајена српског глумишта, стрпљиво чекамо најављене реформе школства и надамо се да ће оне изнедрити неке нове глумачке изданке у чијим ће се биографијама једнога дана помињати позоришна школа „Лаза Костић" и незаборавни гимназијски дани проведени у њој.

Срдачно Ваш
Вукашин Лазовић, директор