• car001.png
  • car002.png
  • car003.png
  • car004.png
  • car005.png
  • car006.png
  • car007.png
  • car008.png
  • car009.png

У Нижњем Новгороду, граду-побратиму нашег града, одржана је „Недеља Србије“. Покровитељи и организатори ове манифестације која је трајала од 6. до 10. априла били су Државни Универзитет „Н.И. Лобачевски“ и Градска управа Нижњег Новгорода. Манифестацију је подржао и својим присуством почаствовао амбасадор Републике Србије у Москви и Туркменистану, српски историчар и научни саветник Историјског института САНУ др Славенко Терзић.

Делегацију нашег града чинили су Александар Петровић, шеф кабинета градоначелника Новог Сада, проф. др Маријана Дукић-Мијатовић, шеф Канцеларије за локални економски развој Града Новог Сада, проф. др Драган Станић, председник Управног одбора „Матице српске“, проф. др Радован Пејановић, в.д. ректора Универзитета у Новом Саду,  проф. др Павле Секеруш, проректор за науку и међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду, проф. др Ивана Живанчевић-Секеруш, декан Филозофског факултета у Новом Саду, проф. др Срђан Колаковић, продекан за инвестиције и сарадњу са привредом ФТН у Новом Саду, мр Ружица Вукобратовић, директорка Гимназије „Исидора Секулић“ у Новом Саду, Зорка Лазић, пензионисани професор руског језика из те гимназије, као и делегација Гимназије „Лаза Костић“ – директор Вукашин Лазовић, помоћник директора Весна Зечевић, професор руског језика Милена Алексић и ученица 3-3 разреда Гордана Влаовић.  Позив нашој гимназији резултат је сарадње, започете у фебруару ове године када нас је, по препоруци Рејонске управе Канавинског рејона Града Нижњег Новгорода, посетила делегација Државног универзитета Н.И. Лобачевски која је боравила у званичној посети Новом Саду поводом Дана Града.

Свака од делегација из Новог Сада имала је у Нижњем Новгороду своје домаћине. Људи који су делегацији наше гимназије посветили пуно пажње били су проф. др Андреј Кузњецов, проректор за наставу и образовно-васпитни рад, Кирил Баландин, помоћник ректора за међународну сарадњу, Јелена Чуманкина, начелник одељења за образовно-васпитни рад, Вероника Ковбинко, сарадник одељења за образовно- васпитни рад, као и студенти  Андреј Чорба и Артур Рaхматулин.    „Недеља Србије отпочела је церемонијом отварања која је одржана у  Свечаној сали Филолошког факултета. На самом улазу српска делегација дочекана је на традиционални словенски начин – хлебом и сољу, а од улаза, па све до Свечане сале која се налази на првом спрату, пролазило се кроз шпалир студената који су у рукама држали мале српске и руске заставе. Након интонирања химни, препуној сали се обратио ректор Универзитета, проф. др Чупрунов Е.В. Он је отворио манифестацију, рекавши да је назив „Недеља Србије“ тек симболичан увод у „Време Србије“ – у дуги период будуће сарадње. Поздравном речју присутнима се обратио и амбасадор РС, др Славенко Терзић, након чега се приступило потписивању Споразума о сарадњи двају универзитета градова-побратима, те Споразума о сарадњи између Матице српске и Државног Универзитета „Н.И. Лобачевски“.

  

У име градоначелника градова-побратима, срдачне речи подршке сарадњи упутили су Никонов В.А. и Александар Петровић.

Универзитетски хор је кратким програмом обележио завршетак једне и почетак друге церемоније – церемоније отварања Српског центра при Државном Универзитету „Н.И. Лобачевски“.Тим поводом поздравну реч су упутили др Славенко Терзић, проф. др Драган Станић, проф. др Радован Пејановић, мр Ружица Вукобратовић и Вукашин Лазовић, уручивши књиге на поклон Српском центру.

 

На конференцији за штампу амбасадор Србије, представници градских управа градова-побратима и ректори двају универзитета дали су изјаве за локалне медије. У универзитетском „Медија-центру“– центру за практичну обуку студената журналистике, опремљеном најсавременијом телевизијском и радио опремом, одржана је још једна прес-конференција, овога пута са студентима – будућим новинарима. На њихова бројна питања одговарали су амбасадор РС, ректор Универзитета у Новом Саду, шеф кабинета градоначелника Новог Сада и шеф канцеларије за локални и економски развој Града Новог Сада, уз присуство ректора универзитета-домаћина и Јелене Мишине, помоћника градоначелника за спољноекономске и међурегионалне везе. Питања студената односила су се углавном на живот младих у Србији, на могућности размене студената, на српско-руске односе у савременом тренутку, те на неке аспекте новинарског позива.


У оквиру „Недеље Србије“ на Државном Универзитету „Н.И. Лобачевски“ одржана је међународна научно-практична конференција „Хуманитарне трагедије светских ратова у ХХ веку“. На пленарном заседању које је отворио амбасадор Србије, др Славенко Терзић, своје радове су представили сарадници универзитета Корнилов А.А. (Мисао Руске Заграничне цркве о феномену рата, револуције и емиграције) и Саралијева З.Х. (Сећања на Отаџбински рат), као и професорка наше гимназије Милена Алексић (Деца рата – сећања учитеља).

 

У раду омладинске секције конференције учествовала је наша ученица Гордана Влаовић. Ученицима и професорима Гимназије бр. 2 и Гимназије бр. 13, као и присутним асистентима и студентима универзитета она је представила свој рад „Српска Голгота у огледалу стихова песника – учесника повлачења преко Албаније“.

Један од дана у „Недељи Србије“ био је посвећен представљању „Матице српске“ и новосадског Филозофског факултета. Представници Филолошког факултета града домаћина разговарали су са деканом новосадског Филозофског факултета о могућим видовима сарадње, између осталог и о могућностима учења српског језика и заједничке организације и реализације научно-креативног студентског кампа.

У оквиру упознавања са Државним Универзитетом „Н.И. Лобачевски“, новосадска делегација је посетила Научно истраживачки физичко-технички институт и на њему научно-наставни центар „Физика чврстих нано-структура“, те Научно истраживачки институт за молекуларну биологију и регионалну екологију. Посета институцијама високе науке обиловала је снажним и незаборавним утисцима. Имали смо прилику да чујемо изузетно интересантне податке од научника највишег светског ранга, да видимо врхунску опрему, те да на екрану микроскопа атомских сила погледамо структуру квазикристала из узорка метеорита који је у фебруару 2013. пао код Чељабинска.

 

Приликом посете Факултету за стране студенте, од Јерушкине Л.В., заменика декана, сазнали смо много тога о раду универзитета и овог факултета, као и о могућностима да матуранти гимназија из Србије добију буџетска места, било за студије на енглеском језику (управо на Факултету за стране студенте, где могу да студирају међународне односе, информационе технологије или економију), било за студирање на руском језику (на једном од 18 универзитетских факултета).

Сазнали смо да је Државни универзитет „Н.И. Лобачевски“ (УНН) основан 1916. године и 1918. постао прва државна институција високог образовања у СССР. Године 1956. универзитет је добио име по великом руском математичару Николају Лобачевском. УНН је један од водећих класичних истраживачких универзитета у Русији (2009. руска влада доделила му је статус Националног истраживачког универзитета). Данас УНН пружа квалитетно образовање за преко 30 000 студената и постдипломаца. Наставно особље Универзитета чине преко 1200 магистара и доктора наука. Међународни студенти из више од 65 земаља света студирају на УНН. Универзитет активно сарађује са страним партнерима, освојио је бројне међународне награде и остварио блиску сарадњу са различитим руским и страним компанијама (Intel, Microsoft, NVIDIA, Cisco Systems). Универзитет је такође члан Удружења водећих универзитета Русије и Европске асоцијације универзитета (EUA). УНН је један од 13 руских универзитета који је укључен на светску листу најбољих универзитета по „QS World University Ranking“.

Тренутно се на универзитету одвија редовна манифестација „Студентско пролеће“ у оквиру које се факултети такмиче на пољу културно-уметничког стваралаштва. Сваке вечери одржавају се концерти, представе или колажни програми које осмишљавају и изводе сами студенти. Ми смо присуствовали вечери Факултета рачунарске математике и кибернетике. Било је тешко поверовати да то нису студенти глуме, режије, плеса или соло-певања. Будући математичари и кибернетичари извели су веома занимљив колажни програм посвећен Дану победе над фашизмом, теми која је у Русији присутна буквално на сваком кораку.

Веома нас је изненадила информација о ваннаставним активностима на универзитету. Јелена Чуманкина, руководилац одељења за васпитни рад са студентима, испричала нам је да је то традиција руског високог образовања. Осим наставних активности, студенти имају веома богат социјални и културни живот. Универзитет организује летње и зимске кампове где се, осим научно-практичних конференција и конгреса, реализују културни, спортски и забавни садржаји. На универзитету „Лобачевски“ се много полаже на развој свестране личности, те студенти имају прилику да се реализују и на стваралачком или спортском пољу.

У оквиру туристичког дела програма, са домаћинима смо обишли градску тврђаву - Кремљ из 14. века, Храм Сабора Пресвете Богородице (Строгановска црква) из 17. века у ком се чувају иконе са честицама моштију преподобног Серафима Саровског, митрополита Филарета Московског и оптинских стараца.

Током посете градићу Городец, једном од најстаријих у Нижегородској области (13. век), посетили смо городецки мушки манастир посвећен икони Фјодоровске Богородице и боравили у двочасовној посети код епископа Городецког и Ветлужског Августина. Посета манастиру и душекорисни разговор са владиком Августином  оставили су снажан утисак на све нас.

Делегација гимназије Исидора Секулић посетила је Гимназију бр. 13, са којом сарађује већ осам година, а ми смо били гости наше братске Гимназије број 2. Том приликом нам је директорка Татјана Станиславовна Калињина са својим сарадницима приредила свечани дочек са пригодним образовним и културно-уметничким програмом и организовала сусрет са нашим старим познаницима –  начелницом за образовање, Савиновом Л.Б. и њеном помоћницом, Городиловом Н.В., као и са Малкином А.В., начелником за рад и социјална питања при Рејонској управи Канавинског рејона. Заједно са њима присуствовали смо огледним часовима (из руске књижевности и националне историје) и поново се уверили у изузетно висок ниво стручности  и креативности наших колега. Боравак у братској гимназији протекао је у атмосфери пријатељске топлине и срдачности која карактерише све наше сусрете. Другарско вече у нашу част организовао је и начелник Рејонске управе Канавинског рејона, Шуров Д.Ј.

 

Током боравка у Нижњем Новгороду, делегација наше гимназије имала је част и привилегију да упозна дивне људе, да стекне нове пријатеље, да буде сведок и учесник догађаја од великог значаја за развој културно-образовне сарадње између градова-побратима и између два народа – руског и српског. Веома нас радује сазнање да смо на свој скромни начин допринели учвршћивању тих по нашем мишљењу важних и вредних веза, као и нада да ћемо то чинити и убудуће.